Με φανούς και παρελάσεις στη Δυτική Μακεδονία

servia-velvento_

Μασκαρεμένοι πιτσιρικάδες στα χωριά του δήμου Σερβίων – Βελβεντού

 

 

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Απόκριες στη δυτική Μακεδονία δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους για ξεφάντωμα. Γλέντια με άρματα, παρελάσεις, χορούς και τραγούδια, στήνονται σχεδόν σε κάθε δήμο. Κι εδώ όπως και σ΄ άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το αποκριάτικο ξεφάντωμα συνοδεύεται από την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων που χάνονται στα βάθη των αιώνων και έχουν ισχυρούς συμβολισμούς για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

 

Φανοί και παρελάσεις στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού

Η παράδοση, τα χρώματα και η αυθόρμητη συμμετοχή είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αποκριάτικη περίοδο στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού.

Την εβδομάδα της Αποκριάς ανάβουν καθημερινά φανοί στα Σέρβια, στο Βελβεντό, στο Πλατανόρευμα, ενώ το Σαββατοκύριακο της μεγάλης Αποκριάς φανοί ανάβουν σε όλες τις τοπικές κοινότητες.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, 2 Μαρτίου, με τις καρναβαλικές παρελάσεις σε Σέρβια, Πλατανόρευμα, Βελβεντό, το άναμμα των φανών και την αναβίωση εθίμων που χαρακτηρίζουν την παράδοση της ευρύτερης περιοχής.

 Platanoreyma

 

Κούλουμα

Ο κεντρικός εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας έχει ως σημείο αναφοράς την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και τη λίμνη Πολυφύτου.

Εκείνη την ημέρα, στο πλαίσιο προβολής και ανάδειξης της περιοχής ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού διοργανώνει ειδική εκδήλωση προσφέροντας σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνες και τοπικό κρασί.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γυναικών Σερβίων θα έχει το δικό του περίπτερο παρασκευάζοντας και προσφέροντας παραδοσιακές πίτες στους χιλιάδες επισκέπτες και στους διερχόμενους εκδρομείς.

 

 Servia

Κοζάνη

Χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών στην Κοζάνη αποτελούν οι «φανοί» -φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν σκωπτικά τραγούδια στην τοπική διάλεκτο-, οι μασκαράδες που περιφέρονται σ’ όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους, το κρασί, τα «κιχιά» και τα κεράσματα σε όλους.

Σήμερα, γιορτάζεται, η Μικρή Απόκρια, και στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία, θα γίνει η είσοδος του Καρνάβαλου.

Την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014, στις 3 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ομάδων, ξεκινώντας από την Παύλου Μελά ώς το τέρμα της πλ. Αριστοτέλους. Μετά το πέρας της παρέλασης, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει το άναμμα του κεντρικού φανού, από το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 8.30 μ.μ., σε κάθε γειτονιά ανάβουν όλοι οι φανοί.

Άναμμα φανών και χορευτικά θα υπάρχουν και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κοζάνης.

 

 kefi

Άναμμα κλαδαριάς στο δήμο Βοΐου

Οι εκδηλώσεις στη δημοτική κοινότητα Νεάπολης, του δήμου Βοΐου, ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη με το άναμμα φωτιάς και τη συνοδεία χάλκινων. Την Τετάρτη 26/2 στην «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων» θα σερβίρονται σπιτικά εδέσματα και κρασί, ενώ το Σάββατο 1/3 στις 8 μ.μ. θα γίνει το άναμμα μεγάλης κλαδαριάς με συνοδεία μουσικής και κεράσματα στην πλατεία της Εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου. Την Καθαρά Δευτέρα 3/3 θα ακολουθήσει το πέταμα χαρταετού με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων στο δημαρχείο.

Στην τοπική κοινότητα Τσοτυλίου, την Παρασκευή 28/2 θα έχει πάρτι μασκέ, ενώ την Κυριακή 2/3 της Μεγάλης Αποκριάς, στις 8 μ.μ., θα γίνει το άναμμα κλαδαριάς στην πλατεία Αγ. Μαρίνας με ζωντανή μουσική, κεράσματα και κρασί. Την Καθαρά Δευτέρα θα γίνει το πέταμα αετού, με προσφορά φασολάδας και λαγάνας στο λόφο Γηροκομείου.

Και στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του δήμου Βοΐου θα γίνεται το άναμμα κλαδαριάς και άλλες εκδηλώσεις.

Ξινό Νερό Φλώρινας

Με καθημερινό γλέντι στην πλατεία του χωριού αλλά και με την παρέλαση από ομάδες νέων με άρματα και φανταχτερές στολές, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Απόκριας 2 Μαρτίου, το Ξινό Νερό έκανε την έναρξη της αποκριάτικης σεζόν, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου.

Αγγελιοφόρος

Explore posts in the same categories: Macedonian Culture, Macedonian News

Tags:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a comment