Η Μηχανή του Χρόνου – Ο Λήσταρχος Γιαγκούλας

 

Ο Λήσταρχος Γιαγκούλας

 

Προβολή : 11/02/2011

 

Οι ληστείες , οι απαγωγές και οι λυσσαλέες συγκρούσεις του με τα καταδιωκτικά αποσπάσματα. Οι κυνηγοί κεφαλών και η μυθική επικήρυξη των 600 χιλιάδων δραχμών που προσέφερε η κυβέρνηση για την εξόντωση του την δεκαετία του 1920.

Είναι η εποχή που ιδρύθηκε το περίφημο «τάγμα των κυνηγών», με εθελοντές, που είχαν κρατική εξουσιοδότηση να κόβουν κεφάλια ληστών επ’ αμοιβή. Η εκπομπή ταξίδεψε στα λημέρια του Γιαγκούλα, στο χωριό που γεννήθηκε στο Μεταξά Κοζάνης , αλλά και στον Πολύραχο που έδρασε τα πρώτα χρόνια της σύντομης ζωής του.

Απέκτησε ορκισμένους εχθρούς, αλλά αγαπήθηκε με πάθος από φτωχούς χωρικούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να τοποθετούν δίπλα στα εικονίσματα των Αγίων την φωτογραφία του. Η πολιτεία τότε προχώρησε σε ένα ακραίο μέσο για την εξόντωσή του. Έστειλε εξορία όσα χωριά θεωρούσε ότι προστάτευαν τον λήσταρχο, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του «Βασιλέα των Ορέων»….

Τα αναγνώσματα της εποχής έδιναν τροφή στη λαϊκή φαντασία που ήθελε το Γιαγκούλα να κάνει ρομαντικά ταξίδια στο Παρίσι και να διατηρεί σχέσεις με γυναίκες της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας.

Η «Μηχανή του χρόνου» ξεχωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα και φωτίζει την κοινωνία της εποχής, που έβλεπε κάποιους ληστές ως τιμωρούς της αδικίας και απάντηση στη κατάχρηση εξουσίας από τον στρατό και την αστυνομία.

 

 

ΑΠΟ:http://www.youtube.com/user/FaTsSsOnI

 

Explore posts in the same categories: General News, Greece, Modern Historians, Videos

Tags: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: