Γιάννης Μπουτάρης: Να χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί τον όρο Μακεδονία

Ιούνιος 8, 2011.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατηγορήθηκε πολλές φορές για τις θέσεις του και επέκρινε τις παρεμβάσεις  στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Σε διάσκεψη που διοργάνωσε  το ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο: «Κάνει ο δήμαρχος εξωτερική πολιτική;»  ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε ότι δεν πρέπει να στερούνται οι κάτοικοι της πΓΔΜ το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία.
Χρειάζεται ένα σύνθετο όνομα για την γειτονική χώρα, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να στερούνται του δικαιώματος να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εξήγησε τις προσωπικές θέσεις του για την εξωτερική πολιτική και ως προς το θέμα της ονομασίας.
«Είναι αδιανόητο να απαγορεύσει κανείς αυτούς τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη λέξη ‘Μακεδονία’ για τον προσδιορισμό της χώρας τους, όταν ιστορικά η γεωγραφική αυτή περιοχή ανήκει στην Μακεδονία. Εμείς οι Βλάχοι, όπως ξέρετε είμαι βλάχικης καταγωγής, πάντα υποστηρίζω με συνέπεια ότι μιλούν ‘μακεδονικά’ και τους αποκαλούν ‘σλαβομακεδόνες’», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης- Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Μπουτάρης, εξάλλου, πιστεύει ότι οι ‘Μακεδόνες’ πολίτες δεν θα πρέπει να συνδεόνται με έθιμα και παραδόσεις με τα οποία δεν έχουν καμία σχέση.
«Το ακούω και το λέω πάντα στους φίλους μου, είναι καλά να έχεις να μια τέτοια λαμπρή παράδοση, ως σλαβικό έθνος, γιατί να είναι απαραίτητο να δανειστείς μια ταυτότητα, εκείνο που θα σε κάνει περήφανο είναι να πιστεύεις στις ρίζες σου» είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ θα σήμαινε πολλά για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, θεωρεί ο Μπουτάρης.
«Ενδιαφερόμαστε για τη σταθερότητα της πΓΔΜ διότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιούνται εκεί.
Εξάλλου, πολλοί περισσότεροι επισκέπτες έρχονται  στην Θεσσαλονίκη από τα Σκόπια από ότι από την …Καλαμάτα και τα …Χανιά. Γι’ αυτό θέλουμε μια συμφωνία για σύνθετη ονομασία, που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε.
Πηγή: Echedoros-a.gr

 

Explore posts in the same categories: FYROM News, Macedonian News

Tags: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: