ΣΚΟΠΙΑΝΟ : Από τη «δέσμη ιδεών» στην πρόταση Νίμιτς

nimitz4

 

Της Αγγελικής Σπανού

Συνήθως αναφέρεται σε «δέσμη ιδεών» και προσπαθεί να μην καλλιεργεί προσδοκίες ή να δημιουργεί εντυπώσεις. Αλλά αυτή τη φορά κάτι άλλαξε. Ο λόγος είναι ότι το συμβούλιο υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του προηγούμενου Δεκεμβρίου είχε αποφασίσει πως στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το ενταξιακό ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Η Κομισιόν ολοκλήρωσε την έκθεσή της για την πορεία προόδου της ΠΓΔΜ και προσπαθεί να δώσει θετική εικόνα σε σχέση με τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, ενώ ως προς τα ζητήματα καλής γειτονίας λέει ότι υπάρχει κινητικότητα, πως γίνονται προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Στις 22 Απριλίου η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και εκεί αναμένεται να εκδηλωθεί δυναμική υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

Ο βασικός λόγος είναι ότι φοβούνται την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ λόγω της έντασης μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, αλλά για αρκετούς εταίρους είναι και θέμα αξιοπιστίας να τηρήσουν μία υπόσχεση που έχει δοθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως δεν υλοποιείται ακριβώς λόγω του αδιεξόδου στο ζήτημα του ονόματος, η άρση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές βεβαιώνουν ότι, ακόμη κι αν ασκηθούν ισχυρές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή θέσης. Επομένως μόνος τρόπος, για να υπάρξει απεμπλοκή, είναι μία γρήγορη λύση, κάτι που σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές πολύ δύσκολα θα ενθαρρύνει η κυβέρνηση με το φόβο του πολιτικού κόστους.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ νέα πρόταση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει στο επίκεντρο το όνομα «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» με τη θέση του γεωγραφικού προσδιορισμού να μην καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. Κατά τις ίδιες ενδείξεις υπάρχουν ενστάσεις και σε σχέση με το εύρος της χρήσης, αφού δεν καλύπτεται ο ορισμός που δίνει η ελληνική διπλωματία στην ισχύ έναντι όλων (erga omnes). Από το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν γίνεται απολύτως κανένα σχόλιο ούτε επιβεβαιώνεται οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης.

Απόλυτη σιωπή υπάρχει και από την πλευρά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ενώ θεωρείται πιθανό ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θα καταφύγει σε δημοψήφισμα επί της προτεινόμενης ονομασίας, για να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος αποδοχής οποιασδήποτε πρότασης και για να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Σαμαρά, επειδή δεν θα πράξει το ίδιο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Explore posts in the same categories: Greece, Macedonian News, newspapers

Tags: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: