Σκόπια : Ο Γκ.Ιβάνοφ αναμένει ότι επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή θα δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος

Normal
0

false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

 

ivanof

Η επικείμενη επίσκεψη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σε Αθήνα και Σκόπια μπορεί να δώσει ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επανέλαβε την άποψη ότι η χώρα του προσεγγίζει με εποικοδομητική διάθεση τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνικής πλευράς.

«Η δική μας πλευρά είναι συνεχώς εποικοδομητική. Απαντούμε κάθε φορά σε όλες τις πρωτοβουλίες και ιδέες του κ.Νίμιτς. Αν δείτε σε ποιο επίπεδο γίνεται δεκτός ο κ.Νίμιτς στη χώρα μας και σε ποιο επίπεδο στην Ελλάδα, μπορείτε να καταλάβετε ποιος ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση», δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ.

«Εξαιτίας του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το όνομα της χώρας μας έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση status quo όσον αφορά την ευρωατλαντική πορεία της Μακεδονίας, σε αντίθεση με την πρόοδο που σημειώνεται σε άλλες χώρες της περιοχής σχετικά με την ένταξη τους στον ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε… Όλοι βλέπουμε ότι με την ενοποίηση και με την ένταξη στην Ε.Ε. πολλά προβλήματα που υπήρχαν επιλύονται μέσω του διαλόγου, μέσω πρωτοβουλιών. Όλες οι δικές μας πρωτοβουλίες και αιτιάσεις για απευθείας συναντήσεις και συζητήσεις, έχουν απορριφθεί, όπως απορρίφθηκε και η τελευταία πρωτοβουλία από την πλευρά του πρωθυπουργού της χώρας μας για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό» συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Από την πλευρά του ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ότι η Κροατία υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση στην οποία καταλήξουν η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα.

Η επίσκεψη του κ.Γιοσίποβιτς στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο μίνι περιοδείας του σε χώρες της περιοχής. Ο πρόεδρος της Κροατίας, η χώρα του οποίου κατέστη την 1η Ιουλίου το 28 μέλος της Ε.Ε. επισκέφθηκε  το Μαυροβούνιο, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί το Κόσοβο.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια το διάστημα από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου για συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ.Νίμιτς θα επισκεφθεί αρχικά την Αθήνα όπου την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εν συνεχεία θα μεταβεί στα Σκόπια για συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

 

ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

 

 

http://history-of-macedonia.com/2013/09/05/%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%b1-%ce%bf-%ce%b3%ce%ba-%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%86-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5/

Explore posts in the same categories: FYROM News, Greece, Macedonian News

Tags: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: