Παραλήρημα από τους Σκοπιανούς

 

gruevski

 

Από τον Κώστα Ζαφειρίου

 

Ανθελληνική σύμπλευση (που συνέπεσε μάλιστα και χρονικά) σε θέματα εθνικής ταυτότητας και Ιστορίας έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Βουλευτής του Αλέξη Τσίπρα έγραψε για «τουρκική μουσουλμανική κοινότητα στη Δυτική Θράκη», ενώ ο Σκοπιανός Νίκολα Γκρούεφσκι αποκάλεσε τη χώρα μας «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας».

Για «τουρκική μουσουλμανική κοινότητα στη Δυτική Θράκη» έκανε λόγο σε μια προκλητική δήλωσή του στο twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Ο βουλευτής Ξάνθης έγραψε τις ευχές του για το μπαϊράμι στην τουρκική γλώσσα, ευχόμενος γαλήνη, ειρήνη και υγεία «σε όλη την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τον ισλαμικό κόσμο». Σύμφωνα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «τέτοιες τοποθετήσεις δεν βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία του κόμματος», αλλά μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κάποιο επίσημο σχόλιο – απάντηση από την Κουμουνδούρου.

Κι ενώ έγραφε αυτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έκανε ένα εμετικό σχόλιο. Μιλούσε σε μέλη του κόμματός του, όταν αποκάλεσε την Ελλάδα «Former Ottoman Province of Greece (Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας) σχολιάζοντας τη χρήση του όρου «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (FYROM) από την ελληνική πλευρά.

Και όλα αυτά μία ημέρα μετά τη θετική για τη χώρα του έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία προτείνει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

 Όμως ο Νίκολα Γκρούεφσκι ξεκαθάρισε πως όσο το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση δεν θα υπάρξει λύση με την οποία θα αμφισβητούνται το έθνος και η γλώσσα των Σκοπιανών. «Έχουμε ένα έθνος και ένα κράτος με το δικό του όνομα, τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και τη δική του γλώσσα, τη “Μακεδονική”» συμπλήρωσε.

http://history-of-macedonia.com/2013/10/19/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d%cf%82/

Explore posts in the same categories: Greece, Macedonian News

Tags: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: