Ο Βιγκένιν καλεί τα Σκόπια να επιλύσουν τα προβλήματα με Βουλγαρία και Ελλάδα

K_Vigenin

 

Normal
0

false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν διεμήνυσε χθες ότι η Σόφια στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ωστόσο κάλεσε την ΠΓΔΜ να επιλύσει τα ανοιχτά ζητήματα με τις γείτονες χώρες, και συγκεκριμένα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Τα ζητήματα καλής γειτονίας συγκαταλέγονται μεταξύ των καθοριστικής σημασίας θεμάτων βάσει των οποίων εκτιμάται η ετοιμότητα μιας χώρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Είναι προς το συμφέρον σας, λοιπόν, αυτές οι προϋποθέσεις να εκπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, διότι εμείς θα θέλαμε όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να καταστούν μέλη της ΕΕ όσο το δυνατόν ταχύτερα», ανέφερε ο κ. Βιγκένιν, σε ομιλία του στην Διπλωματική Ακαδημία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο επίσκεψης του στα Σκόπια.

Ο κ. Βιγκένιν ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας την οποία πρότεινε η Βουλγαρία στην ΠΓΔΜ, συνεχίζονται και ότι αναμένει σύντομα θετικά βήματα και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Συμπλήρωσε ότι παράλληλα, εάν αρθούν και τα υφιστάμενα προβλήματα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, τα Σκόπια θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο κ. Βιγκένιν στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., τονίζοντας ότι «η διεύρυνση, για αντικειμενικούς λόγους, δεν μπορεί να αποτελέσει προτεραιότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας σημείωσε ότι η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές ενδέχεται να είναι επιφυλακτική προς τη διεύρυνση διότι μπορεί να εισέλθουν αντιευρωπαϊκά κόμματα και αυτό, όπως είπε, αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και για τη διεύρυνση.

«Θα έχουμε και νέα Επιτροπή. Ο νυν Επίτροπος για την διεύρυνση της Ε.Ε Στέφαν Φούλε αγωνίζεται για την διεύρυνση, ενώ παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το προφίλ του διαδόχου του. Η Ελληνική και η Ιταλική Προεδρία, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες για την ΝΑ Ευρώπη, αποτελούν ευκαιρία για την περιοχή» κατέληξε ο κ. Βιγκένιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Explore posts in the same categories: FYROM News, Greece, Macedonian News

Tags: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: