Η Βεργίνα δεν σταματάει να μας εκπλήσσει

aiges_3

της Γιώτας Μυρτσιώτη

Μπροστά σε νέα μυστήρια βρίσκονται οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα πλούσια ευρήματα ασύλητων και συλημένων τάφων του 4ου αι.π.Χ. Είκοσι συνολικά ήρθαν στο φως το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ανάδειξης της νεκρόπολης Αιγών (έργο ΕΣΠΑ) και, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Ε.Α.Η. κ. Αγγελική Κοτταρίδη παρά την πιθανή Γαλατική λεηλασία (σε 15) μας εκπλήσσουν με τα πολύτιμα και σπάνια κτερίσματα τους.

Στον πιο πλούσιο τάφο της ομάδας, τα υπολείμματα νεκρικής κλίνης διακοσμημένης με πήλινες ανάγλυφες πλάκες, φέρουν την Αθηνά τυλιγμένη στο ιμάτιο της να παρακολουθεί μια μάχη ελλήνων με βαρβάρους –ένα θέμα που απηχεί προφανώς την εκστρατεία της Ανατολής. Σπάνια ευρήματα έκρυβε και ο τάφος μιας κοπέλας, «πολυαγαπημένης των γονιών της που της χάρισαν στο ταξίδι χωρίς γυρισμό χρυσά στολίδια, σκουλαρίκια και χάντρες και τον μοναδικό καθρέφτη που βρέθηκε ως τώρα στις Αιγές-ένα χάλκινο κομψοτέχνημα έργο προφανώς ενός πολύ επιδέξιου τορευτή», περιγράφει η κ. Κοτταρίδη.Στο καπάκι του καθρέφτη ο Έρωτας, στο σχήμα τρυφερού παιδιού, έρχεται πετώντας να αγκαλιάσει τον θεό του πόθου και του πάθους, τον Διόνυσο που με μορφή θαλερού νέου κάθεται πάνω στα βράχια που είναι στρωμένη η δορά του πάνθηρα».

* Η «Ανατομία ενός τύμβου της νεκρόπολης των Αιγών» θα ανακοινωθεί αύριο, Πέμπτη, στη 1.30 το μεσημέρι από την κ. Αγγελική Κοτταρίδη, στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Μακεδονίας Θράκης.

Οι Αιγές, οι τάφοι και τα «δώρα» τους

Καθημερινή

Explore posts in the same categories: Archaeology, Macedonian Culture, Macedonian News

Tags: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: