“Γιατί κρύβουν τη συμβολή του βουλγαρικού στρατού στην απελευθέρωση της Βαρντάρσκας από το χιτλερισμό;»

5 5,

“Γιατί κρύβουν τη συμβολή του βουλγαρικού στρατού στην απελευθέρωση της Βαρντάρσκας από το χιτλερισμό;»

Δεκέμβριος 19, 2015.

Ο βουλγαρικός πολιτιστικός σύλλογος στα Σκόπια, καλεί τους πολίτες της χώρας αυτής και ιδιαίτερα της νέας γενιάς να γνωρίσουν την αληθινή ιστορία των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των γερμανικών δυνάμεων εισβολής στο έδαφός τους, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Με την ευκαιρία της 70ης επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη, στην πόλη Στρούμιτσα (Στρώμνιτσα) του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Σε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια, στην περιοχή της Βαρντάρσκας, σήμερα λέγεται πΓΔΜ, έχει ενσταλάξει η απατηλή πεποίθηση ότι οι μόνοι απελευθερωτές στη χώρα αυτή ήταν ο στρατάρχης Γίοσιπ Μπροζ Τίτο και οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι του.

«Στις αρχές του 21ου αιώνα – συνεχίζει το δημοσίευμα- η προπαγάνδα αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη και δεν πληροί την ιστορική αλήθεια και εκφράζει έλλειψη σεβασμού για τη συμβολή των φιλελεύθερων λαών που οργάνωσαν αντι-χιτλερικό αγώνα στα πεδία των μαχών της Ευρώπης και των Βαλκανίων», είπε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού συλλόγου των Σκοπίων.

Πρόσθεσε ότι στην πΓΔΜ, ο λαός των Σκοπίων, πιστεύει ότι η Βουλγαρία συμμετείχε στην καταπολέμηση του αντιχιτλερικού αυτού συνασπισμού και ότι ηττήθηκε ο βουλγαρικός στρατός, μαζί με στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ στην περιοχή της τότε Βαρντάρσκας. (Όπως και πράγματι έγινε)

Ο βουλγαρικός σύλλογος, αμυνόμενος στο παρελθόν της Βουλγαρίας, που συμμετείχε ως εταίρος των ναζιστών αναφέρει ότι «ο βουλγαρικός στρατός μετά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1944, άλλαξε και πολέμησε στη σύνθεση του 3ου Ουκρανικού Μετώπου κατά των μονάδων της Βέρμαχτ και αυτό είχε κοστίσει σε χιλιάδες θύματα, ώστε να έρθει την 13η και την 14η Νοεμβρίου η νίκη στα Σκόπια, τη σημερινή πρωτεύουσα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας».

Ο Βουλγαρικός Σύλλογος στα Σκόπια, επισημαίνει με παράπονο ότι στο σύνολο των μνημείων στην πλατεία των Σκοπίων δεν υπάρχει ένα μνημείο για τον ηρωϊσμό εκείνων των Βουλγάρων, στρατιωτών και αξιωματικών, που πολέμησαν τους χιτλερικούς. Θα τονίσει, ακόμη, ότι είναι άδικη η έκφραση του λαού των Σκοπίων που τους αποκαλούν «Βουλγαροφασίστες κατακτητές» [„бугарскиот фашистички окупатор“].

Για τη συνέχεια πατήστε εδώ: http://www.echedoros-a.gr/2015/12/blog-post_908.html

 

 

Explore posts in the same categories: Articles, FYROM, skopje

Tags: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: