Τα Σκόπια πυροδοτούν πάλι τον αλυτρωτισμό

fyrom_map

Δεν ξέρουμε για ποια προσπάθεια προσέγγισης και αποκατάστασης σχέσεων μέσω των ΜΟΕ μιλά το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι όταν και όποτε δίνεται ευκαιρία, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό.

Έτσι, όπως μας ενημέρωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», την παραμονή των Χριστουγέννων έγινε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Μάρτυρες: Ευρώπη», της σκηνοθέτιδας Μαρίγια Τσίτζεβα, το σενάριο του οποίου στηρίζεται σε συνεντεύξεις 42 «παιδιών-προσφύγων της ”Μακεδονίας του Αιγαίου”» που ζουν στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Το «ΜΙΑ» μας ενημερώνει ότι είναι το τέταρτο μέρος μιας σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μάρτυρες» που γίνεται στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος για την «Καταγραφή και κινηματογράφηση και αρχειοθέτηση των μαρτυριών των ”Μακεδόνων” που εκδιώχτηκαν από τη ”Μακεδονία του Αιγαίου” στη διάρκεια του 20ού αιώνα».

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια από την Κρατική Ταινιοθήκη σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Εξωτερικών, την κρατική τηλεόραση και όλες τις ενώσεις των «παιδιών-προσφύγων από τη ”Μακεδονία του Αιγαίου”».

Τα πρώτα μέρη του ντοκιμαντέρ ήταν αφιερωμένα στις μαρτυρίες των «παιδιών-προσφύγων» που ζουν στον Καναδά, στην Αυστραλία και στα Σκόπια, ενώ το επόμενο θα είναι αφιερωμένο σε όσους ζουν σήμερα στις ΗΠΑ.

Στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ μίλησε η υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Κάντεσκα-Μίλεφσκα, η οποία είναι εκείνη που πρωτοστάτησε και στο τερατώδες πρόγραμμα ανέγερσης αγαλμάτων και μνημείων στα Σκόπια, στο πλαίσιο της πολιτικής εξαρχαϊσμού για τη δημιουργία «μακεδονικής ταυτότητας». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «είναι ένα ντοκιμαντέρ για την αλήθεια, για τη μοίρα όλων των ”Μακεδόνων” που ήταν θύματα διακρίσεων και καταπιεστικών πολιτικών, οι οποίοι αν και συνέχισαν τη ζωή τους σε άλλες χώρες, δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους, τη Δημοκρατία της ”Μακεδονίας”».

Εξωφρενικός

Explore posts in the same categories: FYROM News

Tags: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a comment