Archive for May 9, 2012

Από την Τροία στη Σμύρνη

May 9, 2012

Του Σάκη Μαλαβάκη

Ο Αμερικανός Τζον Φρίλι ξεδιπλώνει την πορεία των Ελλήνων στην «καθ’ ημάς Ανατολή» από το 1200 π.Χ. έως το 1922 και αναδεικνύει τα λαμπρότερα μυαλά της

Πατέρας της επίσημης μεταφράστριας (και φίλης) του Ορχάν Παμούκ στα αγγλικά, καθηγητής Φυσικής για χρόνια στην περίφημη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και βαθύς γνώστης της Ανατολίας, ο Τζον Φρίλι κτίζει μια επίτομη ιστορία όπου κυριαρχεί η εικόνα μιας ατέρμονης σύγκρουσης πολιτισμών μεταξύ Δύσης και Ανατολής, στο κέντρο της οποίας ήταν οι Ελληνες που κατάφεραν να επιβιώσουν στην περιοχή για περισσότερο από 3.000 χρόνια.

Τα «παιδιά του Αχιλλέα» είναι τα «ετερόκλητα πλήθη» ανθρώπων που μετά τον Τρωικό Πόλεμο περιπλανήθηκαν στη μεσογειακή ακτή της Ανατολίας υπό την ηγεσία των θρυλικών μάντεων Μόψου, Κάλχαντα και Αμφίλοχου. Είναι οι Δωριείς, οι Αιολείς και οι Ιωνες, οι οποίοι τον 11ο αιώνα π.Χ. άρχισαν να μεταναστεύουν στα μικρασιατικά παράλια και να ιδρύουν πόλεις όπως η Αλικαρνασσός, η Κύμη και η Μίλητος.

Είναι ο Ομηρος και ο Ηρόδοτος, καθώς επίσης ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης – οι πρώτοι φυσικοί φιλόσοφοι στον κόσμο. Είναι ο Ηράκλειτος ο Σκοτεινός και οι λυρικοί ποιητές Σαπφώ και Αλκαίος. Ο γεωγράφος Παυσανίας και ο αρχιτέκτονας Ερμογένης. Ο γιατρός Γαληνός και ο σατιρικός Λουκιανός. Ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Η Διδώ Σωτηρίου και ο Γιώργος Σεφέρης. Τα «παιδιά του Αχιλλέα» είναι όλοι εκείνοι οι Ελληνες που πατρίδα τους υπήρξε η Μικρά Ασία.

Με αφετηρία τον ταφικό τύμβο του Αχιλλέα στην πεδιάδα του Σκαμάνδρου ποταμού και τον Τρωικό Πόλεμο και κατάληξη το τουρκικό πλέον Ιζμίρ και τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Φρίλι παρουσιάζει μια πυκνή αλληλουχία γεγονότων, πρωταγωνιστές των οποίων υπήρξαν για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια – άλλοτε κυρίαρχοι και άλλοτε τραγικοί – οι Ελληνες.

Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις μέσα στα όρια της σύγχρονης Τουρκίας ξεπερνούν τις 2.400. Γύρω από αυτές οι Ελληνες κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αλλά και να ακμάσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σμύρνης, η ιστορία της οποίας αποτελεί τρόπον τινά μια μικρογραφία της ιστορίας των Ελλήνων που μας αφηγείται ο Φρίλι.

Οι πρώτοι άποικοι που έφτασαν στη Σμύρνη το 1000 π.Χ. ήταν Αιολείς. Τον 8ο αιώνα π.Χ. η πόλη θα περάσει στα χέρια των Ιώνων, ενώ γύρω στο 600 π.Χ. ο λυδός βασιλιάς Αλυάτης θα την καταστρέψει ολοσχερώς.

Για τους επόμενους τρεις αιώνες θα παραμείνει ένα ακατοίκητο ερείπιο ώσπου θα την επισκεφθεί ο Μέγας Αλέξανδρος. Ενα όνειρο του μακεδόνα στρατηλάτη θα σταθεί αφορμή για την ανοικοδόμησή της από δύο από τους διαδόχους του, τον Αντίγονο και τον Λυσίμαχο. Υπό τη ρωμαϊκή διακυβέρνηση η Σμύρνη θα γνωρίσει εξαιρετική ακμή και στα χρόνια του Καρακάλλα. Θα ακολουθήσει η κυριαρχία των Αράβων, των Βυζαντινών, των Γενουατών, των Μογγόλων και των Οθωμανών. Κατά την Τουρκοκρατία θα γίνει και πάλι το κύριο λιμάνι στα μικρασιατικά παράλια. Κατά την Τουρκοκρατία και μετά την τουρκική κατάληψη της Χίου, το 1566, θα γίνει και πάλι το κύριο λιμάνι στην περιοχή.

Εκατό χρόνια αργότερα ένας ολλανδός περιηγητής θα σημειώσει στο ημερολόγιό του ότι «στο εμπόριο η Σμύρνη είναι η πρώτη πόλη σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο». Κοσμοπολίτικο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου στα μέσα του 18ου αιώνα, θα αποκαλείται από τους Τούρκους «Γκιαούρ Ιζμίρ» (Απιστη Σμύρνη). Στα τέλη του 19ου αιώνα οι έλληνες κάτοικοί της θα ξεπεράσουν τις 70.000. Επεται η Μεγάλη Ιδέα και εν τέλει η Μικρασιατική Καταστροφή.

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4718689

 

Ποιόν διόρισε ο Γκρούεφσκι “Επίτιμο Πρόξενο” των Σκοπίων;

May 9, 2012

Ποιός διορίστηκε από την Σκοπιανή κυβέρνηση “επίτιμος πρόξενος” των Σκοπίων στην… Αριζόνα των ΗΠΑ;

Mα φυσικά ο γνωστός μας Τζέϊσον Μίκο!!  Για τον… “διορισμό”, διαβάσαμε εδώ. Ο Μίκο ασχολείται με δημόσιες σχέσεις, lobbying, ενώ είναι και αρθρογράφος/υπερασπιστής του Γκρούεφσκι σε γνωστή Σκοπιανή φιλοκυβερνητική εφημερίδα. 

Τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλη συμμετοχή στην προσπάθεια διεθνοποίησης της σκοπιανής προπαγάνδας και είναι περισσότερο γνωστός ως ο πρωτεργάτης στην δημιουργία του Σκοπιανού προπαγανδιστικού film με τίτλο, “‘A name is a name“.  

Το film είχε δημοσιοποιηθεί την ίδια περίοδο με μια άλλη Σκοπιανή προπαγανδιστική ταινία. Το εμετικό ρατσιστικό film “Nick Stoyan” για το οποίο είχαμε αποκαλύψει ποιοί κρύβονται από πίσω εδώ.

 Aν αναρωτιέστε ακόμα γιατί ο Μίκο επιδεικνύει τόσο… πάθος για την υπεράσπιση των Σκοπιανών να σας θυμίσουμε ορισμένα έγγραφα που είχαμε βρει στο Foreign Agents Registration Act (FARA) του Αμερικανικού Department of Justice και τα οποία κατατοπίζουν απόλυτα για το τι ακριβώς συμβαίνει..

Διαβάστε προσεκτικά τι αναφέρονται σε επίσημα έγγραφα για την σχέση… στοργής  Γκρούεφσκι – Μίκο σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ.

Η Σκοπιανή Αντιπολίτευση “αποκαθηλώνει” τον Μέγα Αλέξανδρο

May 9, 2012

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Σκόπια – Σε ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι έναντι της Ελλάδας προέβη ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος στα Σκόπια SDSM, Αντρέι  Πετρόφ, δηλώνοντας ότι, εφόσον τo κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα προχωρήσει σε επανεξέταση της επιθετικής στάσης που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο Πετρόφ στην ουσία προανήγγειλε ριζική αλλαγή στο θέμα του σφετερισμού της Αρχαίας Μακεδονικής Ιστορίας, την οποία ο Γκρούεφσκι προωθεί σε βαθμό γελοιότητας.  Διαμήνύσε ότι θα «αποκαθηλώσει» τα αγάλματα ταυ Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων μορφών της Ελληνικής Ιστορίας (Φιλίππου,  Αριστοτέλη, κλπ) που έχει στήσει η σημερινή κυβέρνηση  σε όλη την πόλη και επίσης ότι θα προχωρήσει σε μετονομασίες του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού οδικού άξονα της χώρας που φέρουν το όνομα του Μακεδόνα βασιλιά.

[pullquote]Την «αποκαθήλωση» όλων των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων μορφών της Ελληνικής Ιστορίας που έχει ασκήσει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι. προανήγγειλε η αντιπολίτευση στα Σκόπια.[/pullquote]Οι δηλώσεις Πετρόφ σε oυvέντευξη του στην εφημερίδα “Vest” προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο κυβερνών κόμμα VMRO και ακόμα περισσότερες σε εθνικιστι­κές οργανώσεις που εν χορώ τον κατηγόρησαν για «προδοσία»

Ο Πετρόφ προχώρησε ακόμα παραπέρα προαναγγέλλοντας προ­σπάθεια συνολικής αποκατάστασης των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ελ­λάδα υπονοώντας ότι θα επιδείξει ευέλικτη στάση και στο θέμα της ονομασίας. Ο γγ του SDSM υπο­γράμμισε ότι θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες «προς το συμφέρον της χώρας και των πολι­τών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή για όλους.

Τo VMRO που έπιασε το υπονο­ούμενο, καταλόγισε στον Πετρόφ φλερτ με γειτονικές χώρες. Ο ίδιος, πάντως, έχοντος αντιληφθεί ότι το μείζον πρόβλημα της χώρος είναι η κακή οικονομική κατάσταση και ότι υπάρχει αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία με την ανεργία να προσεγγίζει το 32%, χτυπά τον Γκρούεφσκι σε αυτό ακριβώς το σημείο.

«Κατηγορώ»

Τον κατηγορεί ότι ενώ η χώρα γονατίζει οπό την ύφεση και τη φτώχια η κυβέρνηση του VMRO δανείζεται για να ολοκληρώσει το σχέδιο “Σκόπια 2014”, στο οποίο επιχειρείται η μετατροπή της πρωτεύουσας σε ένα τεράστιο πάρκο Αρχαίας Μακεδονικής Ιστορίας, την οικειοποίηση της οποίος προωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό οπό οποιονδήποτε προκάτοχο του ο Γκρούεφσκι.

Σε μια επίδειξη πολιτκής υποκρι­σίας ο Σκοπιανός πρωθυηπουργός, σχολιάζοντας ης ελληνικές εκλο­γές. δήλωσε ότι «όποιος και αν έρθει στην εξουσία θα προσπαθή­σουμε να κινήσουμε το πράγματα προς τα εμπρός και να βρούμε μα λύση στο ζήτημα που επιβαρύνει και τις δύο χώρες» Προφανώς στήνοντας και άλλο αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου…

Πηγή : Ελ. Τύπος