Archive for May 15, 2012

Παραποίηση της Ιστορίας από τον Γκρούεφσκι

May 15, 2012

Το έτος είναι το 2007 και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι απευθύνει χαιρετισμό στα πλαίσια της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου στα Σκόπια.

Από την ομιλία του θα σταθούμε σε 2 σημεία:

– O Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρει προκλητικά ως “Σλάβους εκπαιδευτικούς” τους Έλληνες αδερφούς από την Θεσσαλονίκη, Κύριλλο και Μεθόδιο. Δυστυχώς για τον Γκρούεφσκι, η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί και η διεθνής Βιβλιογραφία έχει εδώ και αρκετά χρόνια αποφανθεί για την Ελληνικότητα τους καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του.

Η Ελληνικότητα των Θεσσαλονικέων Αδερφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Διεθνή Βιβλιογραφία

– Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γκρούεφσκι έπεσε σε νέα γκάφα ολκής. Έκανε αναφορά στην περίπτωση του Δανιήλ Μοσχοπολίτη και του πρώτου “Μακεδονικού” βιβλίου (το περίφημο τετράγλωσσο λεξικό) – όπως ισχυρίζεται –  το οποίο δημοσιεύτηκε στην Βιέννη στις αρχές του 19ου αιώνα. 

Ο Δανιήλ Μοσχοπολίτης φυσικά δεν είχε ξανακούσει ποτέ για  κάποια ψευτομακεδονική γλώσσα ούτε για ψευτομακεδόνες. Την γλώσσα των προγόνων των σημερινών Σλάβων της πΓΔΜ την ήξερε και την ονόμαζε όπως όλοι άλλωστε, ως Βουλγάρικα.

Για αυτό άλλωστε  είχε εκδώσει την “Εισαγωγική Διδασκαλία” του, το οποίο ήταν ένα τετράγλωσσο λεξικό της Ελληνικής, της εν Μοισία βλάχικης, της βουλγαρικής και της αρβανίτικης.