Archive for May 21, 2012

Ο Βούλγαρος Γκότσε Ντέλτσεφ και η Παραποίηση της Ιστορίας από τους Σκοπιανούς

May 21, 2012

Ο  Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν ένας Βούλγαρος που έδρασε κυρίως κατά την διάρκεια της εξεγέρσεως του Ίλιντεν. Στόχος του ήταν η Μακεδονία να ενσωματωθεί στην Βουλγαρία. Σήμερα διεκδικείται από τους Σκοπιανούς, οι οποίοι τον προβάλουν ως ακόμα έναν ψευτο-μακεδόνα.

Οι πηγές εκείνης της εποχής βέβαια δεν αφήνουν αρκετά περιθώρια για παρεξηγήσεις. Ο Ντέλτσεφ χαρακτηρίζεται σχεδόν σε όλες ως φανατικός Βούλγαρος.

Πρόσφατα μάλιστα ο πρ. Πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι είχε παραδεχτεί πως οι Βούλγαροι ηγέτες της εξεγέρσεως στο Ίλιντεν, όπως ο Ντέλτσεφ, συνήθιζαν να δολοφονούν όσους Βούλγαρους κομιτατζήδες τολμούσαν να  ισχυριστούν κάποια σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. (Πηγή)

Ακόμα και αυτοί γνώριζαν ό,τι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και δεν δίσταζαν να το δηλώνουν δημόσια όπως λόγου χάρη ο Νίκολα Κάρεφ.

Στην προσπάθεια τους οι Σκοπιανοί να διεκδικήσουν τον Ντέλτσεφ ως δικό τους και όχι Βούλγαρο εφάρμοσαν για μία ακόμα φορά τις γνωστές παραποιήσεις Ιστορικών Κειμένων, κάτι στο οποίο άλλωστε ειδικεύονται.

Σύμφωνα με τους Σκοπιανούς, ο Ντέλτσεφ φερόταν να είχε δηλώσει τα εξής:

“H Μακεδονία έχει τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της πολιτικές που ανήκουν στους Μακεδόνες. Αυτός που εργάζεται για να ενωθεί με την Βουλγαρία, Ελλάδα ή Σερβία, μπορεί να θεωρεί εαυτόν ως ένας καλός βούλγαρος, Έλληνας ή Σέρβος, όχι όμως ένας καλός Μακεδόνας”

Είπε στην πραγματικότητα όμως ο Ντέλτσεφ κάτι τέτοιο; ποιά είναι η πηγής της παραπάνω δήλωσης που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί;

Στην πραγματικότητα το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το Βιβλίο “Ilinden” του Βούλγαρου  Dimitar Talev. Ο Τάλεφ γεννημένος στο Prilep της Γιουγκοσλαβίας (σημερινή FYROM) έγραψε στο βιβλίο του το 1961.

——————————————–


Book: “Ilinden”, 6th edition, 1969, Bulgarian Author, Sofia

FULL TEXT from the Bulgarian author Dimitar Talev, page 302

“Macedonia has its interests and its own politics which belong to the Macedonians. The one who works for joining of Macedonia to Bulgaria, Greece, or Serbia, can consider himself as a good Bulgarian, Greek, or Serb, but not as good Macedonian, Macedonia is for all Macedonians, regardless of their nationality, religion or Language“.

 

Σημείο ενδιαφέροντος:

“…MACEDONIA IS FOR ALL MACEDONIANS, REGARDLESS OF THEIR NATIONALITY, RELIGION OR LANGUAGE”.

Mε λίγα λόγια οι Σκοπιανοί παρέλειψαν σκόπιμα το σημείο εκείνο στο οποίο αναφέρεται “Η Μακεδονία είναι για όλους τους Μακεδόνες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, θρησκεία ή γλώσσα”.

Άρα και ο ίδιος ο Ντέλτσεφ θεωρούσε τον όρο “Μακεδόνας” ως αυστηρά γεωγραφικό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι. 
————————————————-

Παράλληλα στο ίδιο βιβλίο οι Σκοπιανοί παρέλειψαν σκόπιμα και άλλες “σκέψεις” του Ντέλτσεφ.

Από την σελίδα 320 του ίδιου βιβλίου, η συνομιλία του Ντέλτσεφ με έναν φίλο του.

 Ο Ντέλτσεφ λέει:

“To work for uniting Macedonia with Bulgaria, this mean you are enemy of Bulgaria and Makedonia, Against this unification are all Balkan states and the Great Powers…”
His friend answer:
But i am Bulgarian, mister Delchev and you too.”
And here is the answer of Goce Delchev:
Yes, WE ARE ALL BULGARIANS, but today in Sofia some nationalists will tell you we cant risk the interests of Bulgaria for Macedonia”

Σχετικό βίντεο εδώ από τον playboytaxi:

httpv://www.youtube.com/watch?v=VaTH5GJ70CI&list=FLcjWKYh3NbgGkXR_3jnGs1g&index=3&feature=plcp

Mετάφραση MacedonianUprising