Archive for May 10, 2012

Γκεοργκιέφσκι: Τελειώνει ο χρόνος για την ΠΓΔΜ

May 10, 2012

 

“Τα χρονικά περιθώρια για την ‘Μακεδονία’ εξαντλούνται•, θα παραμείνουμε (εκτός ΕΕ) μαζί με ασταθή κράτη όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο”

Ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στην ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι με αφορμή τις εθνοτικές ταραχές μεταξύ Σκοπιανών και Αλβανών μειονοτικών που ξεκίνησαν με τη δολοφονία πέντε Σκοπιανών στις 12 Απριλίου.

Μιλώντας την Πέμπτη σε βουλγαρικό πανεπιστήμιο στη Σόφια, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων προειδοποίησε τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα εξαντλούνται.

Ο Γκεοργκιέφσκι προειδοποίησε ότι αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε η αλβανική μειονότητα θα απαιτήσει νέα νομική φόρμουλα σχετικά με τα δικαιώματά της.

«Αν η ‘Μακεδονία’ δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σύντομα, τότε η ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας (υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου του 2001) η οποία ρυθμίζει τη συμβίωση των εθνικών κοινοτήτων στη Μακεδονία, θα σταματήσει να λειτουργεί εντός πέντε ετών, και τα αλβανικά κόμματα θα απαιτήσουν νέα φόρμουλα», δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι την Πέμπτη.

«Τα χρονικά περιθώρια για την ‘Μακεδονία’ εξαντλούνται•, θα παραμείνουμε (εκτός ΕΕ) μαζί με ασταθή κράτη όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο» τόνισε.

Σημειώνεται ότι σε διαδηλώσεις της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια, πολλοί αλβανοί εμφανίζονται να φορούν διακριτικά του UCK, του Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου που πέτυχε την αυτονομία της επαρχίας από τη Σερβία.

http://www.skai.gr/news/world/article/202672/georgiefski-teleionei-o-hronos-gia-tin-pgdm-/

Σκοπιανό : Περνούν οι Ελληνικές Θέσεις στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

May 10, 2012

Μπορεί τα κομματικά επιτελεία να βρί­σκονται στον πυρετό των διεργασιών για τo σχηματισμό κυβέρνησης το κράτος ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει και να λει­τουργεί κατά το δυνατόν ανεπηρέαστο από την πολιτική κρίση. Ιδίως για ορισμέ­νους ευαίσθητους τομείς όπως η οικονομία. η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτι­κή, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αποπροσανατολισμού και καθυστέρη­σης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξω­τερικών, κ. Σταύρος Δήμας προήδρευσε στη συντονιστική σύσκεψη της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου, με αφορμή τα άμεσα φλέγοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Στην κορυφή της ατζέντας βρισκόταν, βέβαια, η Σύνοδος Κορυφής του NAΤO στο Σικά­γο, στις 20 και 21 Μαϊου, με βασικό θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος την ένταξη και την ονομασία των Σκοπίων.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε μεγάλη προεργα­σία στη Βασιλίσσης Σοφίας κυρίως από τον ίδιο τov υπουργό. Σύμφωνα με πλη­ροφορίες των «Επικαίρων», ο κ. Δήμας έχει πείσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και κάποια ευρωπαϊκά κράτη -όπως η Γαλλία-, που ήταν υπέρ της διεύρυνσης του NAΤO, ότι θέμα ένταξης για τη γειτονική χώρα δεν μπορεί να υπάρξει, από τη στιγμή που δεν έχει επιλυθεί το ζήτη­μα της ονομασίας. Μάλιστα τα Σκόπια έχουν ήδη γίνει αποδέκτες μηνυμάτων… αναμονής οε ανεπίσημο επίπεδο από την Ουάσιγκτον.

H επικείμενη Σύνοδος, όμως δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα που απασχόλησε τους επιτελείς της ελληνικής διπλωματίας. Η δημοσιοποίηση της έναρξης τουρκικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού του υπουργείου Εξωτερικών, που ως πρώτη απάντηση προχώρησε οε διαβήματα προς την Άγκυρα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε το NATO αλλά και τις Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις της συμ­φωνίας περί κατάπαυσης του πυρός κι ενώ η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό εξακολουθεί να λειτουργεί.

Τέλος ετέθη και το θέμα του Ιράν. καθώς επίκειται η έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για την άρση των κυρώσεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής υπάρχουν διερ­γασίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απαγόρευση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Για το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου ΓΙεριβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και των φορέων της αγοράς

Πηγή: Επίκαιρα