Archive for May 22, 2012

Πρόεδρος Σκοπιανής Διασποράς : Δεν υπάρχει Ελληνικό Έθνος!!!

May 22, 2012


Σε νέο παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας έπεσε ο γνωστός Τοντόρ Πετρόφ μετά και την νέα σφαλιάρα που εισέπραξε η FYROM από το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Σκοπιανής Ομογενειακής Οργάνωσης WMD φαίνεται δεν μπόρεσε να αντέξει και τον νέο εξευτελισμό της χώρας του. Ανάρτησε δημόσια στο Facebook profile του ένα υβριστικό κείμενο με απειλές εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ανάμεσα σε άλλα ισχυρίστηκε ό,τι δεν υπάρχει… Ελληνικό Έθνος, ενώ η “ψεύτικη Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμός πλησιάζουν στο… τέλος τους”!!

Ο Πετρόφ για τον οποίο είχαμε αποκαλύψει πριν μερικούς μήνες ό,τι ο ίδιος βρισκόταν πίσω  από το εμετικό ρατσιστικό φιλμ με τον ” Nick Stoyan“, θεωρείται από τους πιο ακραίους Σκοπιανούς εθνικιστές και θιασώτες της αδιέξοδης πολιτικής του Γκρούεφσκι.

Η μετάφραση των δηλώσεων που παραθέτουμε προέρχεται από το google translate και ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ακριβής.

H Μακεδονία δεν είναι Ελληνική, η Ελλάδα είναι Μακεδονική! Εάν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την Μακεδονία , η Ελλάδα δεν θα μείνει ολόκληρη! Aν για την Ελλάδα οι Μακεδόνες είναι Σλάβοι, τότε οι Σλάβοι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι μαύροι κάτω στην Αθήνα! Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι Μακεδόνες και η Μακεδονία, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο Έλληνες! Να είσαι Έλληνας δεν σημαίνει εθνικότητα, αλλά να είσαι Χριστιανός! Ο ψεύτικος Ελληνικός πολιτισμός και ιστορία, όπως και ο Ευρωκεντρισμός πλησιάζει στο τέλος του! Ο κόσμος δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο! Αμήν!

 

 

Με άγαλμα του Φιλίππου «απαντούν» στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια !

May 22, 2012

Του Παναγιώτη Σαββίδη

Μία μέρα μετά την ψυχρολουσία στο ΝΑΤΟ, που επανέλαβε ότι τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στη Συμμαχία, αν δεν επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα, η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει τις προκλήσεις, με την τοποθέτηση του… ανδριάντα του Βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας, σε  πλατεία μπροστά από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Προκειμένου να ρίξουν… στάχτη στα μάτια της Ελλάδας, οι Σκοπιανοί «βάφτισαν» το άγαλμα… «πολεμιστή». Το ίδιο είχαν πράξει και με του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που επίσημα αποκαλούν «έφιππο πολεμιστή»

Ο ανδριάντας του Φιλίππου θα τοποθετηθεί σε βάθρο ύψους 15 μέτρων και στη βάση του θα υπάρχει ένα σιντριβάνι. Δημιουργός του έργου είναι η γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα, που είχε φιλοτεχνήσει επίσης το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου, αλλά και τα γλυπτά στη λεγόμενη «Πύλη της Μακεδονίας».

Παρά τις αντιδράσεις, η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνεχίζει την πολιτική «αρχαιομακεδονοποίησης» της χώρας, μετατρέποντας τα Σκόπια σε απέραντη Disneyland, που πλέον θυμίζει περισσότερο αρχαία Ελλάδα, με αγάλματα, μνημεία και κτίρια στο πλαίσιο του φαραωνικού προγράμματος «Σκόπια 2014». 

Την ίδια ώρα, η φτώχεια και ανεργία αγγίζουν το 32% του πληθυσμού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

NATO : Πρώτα το όνομα, μετά η ένταξη των Σκοπίων

May 22, 2012

Moliviatis, Rasmusen, Obama

Της Αριστοτελίας Πελώνη

Με επαναβεβαίωση της απόφασης του Βουκουρεστίου – όπου αναφέρεται ρητά ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας – έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας να σαμποταριστεί η ελληνική θέση.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου γίνεται σαφής αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου (2008), ενώ σημειώνεται ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας «θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής».
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ καλεί προς ταχεία επίλυση του ζητήματος και ενθαρρύνει την ΠΓΔΜ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση μιας πολυεθνικής κοινωνίας, μια έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι οι διεθνοτικές σχέσεις στα Σκόπια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά για να χαρακτηριστούν καλές.

«Η Σύνοδος επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνο όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου, οι οποίες «απέτυχαν».

Σημειώνεται ότι εδώ και εβδομάδες κι ενώ είχε ξεκαθαριστεί από όλες τις πλευρές πως η Σύνοδος του Σικάγου δεν θα ασχολούνταν με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Αγκυρα ηγείτο παρασκηνιακής προσπάθειας ώστε να ενταχθούν στα συμπεράσματα φράσεις που θα ακύρωναν στην ουσία τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αρωγοί της Τουρκίας σε αυτή την απόπειρα ήταν ο Καναδάς και η Σλοβενία.

 Η αναφορά στο κείμενο απεφεύχθη τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο συμβούλιο υπουργών όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γιάννης Ζέπος.

 

Πηγή: Tanea.gr

Ο πράσινος λίθος που «έντυσε» την Αγιά Σοφιά

May 22, 2012

Topkapi Palace

To Τοπκαπί στην Κωνσταντινούπολη

Της Σοφίας Ορφανιώτη

Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι σε ένα από τα λατομεία που υπάρχουν στον θεσσαλικό κάμπο και συγκεκριμένα σε αυτό της Χασάμπαλης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στην περιοχή του Συκουρίου, ο λίθος του χρησιμοποιήθηκε για τη διακόσμηση παλατιών και εκκλησιών ανά τους αιώνες που ξεπέρασαν μάλιστα τα όρια της Ελλάδας;

Ο οριτοασβεστίτης ή χασαμπαλιώτικος λίθος, όπως επισημαίνει η αρχαιολόγος της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Στέλλα Κατακούτα, είναι ο πέμπτος ακριβότερος κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ακριβώς επειδή ήταν πολύτιμος λίθος, λόγω υψηλού κόστους, στη Θεσσαλία δεν είχε μεγάλη χρήση, αντίθετα η όποια χρήση του γινόταν μόνο κατόπιν παραγγελιών, γι’ αυτό και συνδεόταν με κοσμικά και εκκλησιαστικά κτίρια αυτοκρατορικών αυλών.

Ο λίθος του συγκεκριμένου λατομείου χρησιμοποιήθηκε και ελάχιστοι το γνωρίζουν για τη διακόσμηση του παλατιού του αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι, στην Αψίδα του Θριάμβου του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, στο ανάκτορο του Γαλερίου Θεσσαλονίκης, σε 64 κίονες της Αγιάς Σοφιάς, σε πεσσούς που κοσμούν σήμερα την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, στο ανάκτορο του Καρλομάγνου στη Γερμανία, στο Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ παραλίγο θα έφθαναν και ως το Λονδίνο κάποιοι κίονες που λαξεύτηκαν για το Αβαείο του Γουέστμινστερ, αλλά μπλοκαρίστηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λόγω της κήρυξης του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897.

[pullquote]Ο λίθος του συγκεκριμένου λατομείου χρησιμοποιήθηκε και ελάχιστοι το γνωρίζουν για τη διακόσμηση του παλατιού του αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι, στην Αψίδα του Θριάμβου του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, στο ανάκτορο του Γαλερίου Θεσσαλονίκης, σε 64 κίονες της Αγιάς Σοφιάς, σε πεσσούς που κοσμούν σήμερα την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, στο ανάκτορο του Καρλομάγνου στη Γερμανία, στο Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ παραλίγο θα έφθαναν και ως το Λονδίνο κάποιοι κίονες που λαξεύτηκαν για το Αβαείο του Γουέστμινστερ, αλλά μπλοκαρίστηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λόγω της κήρυξης του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897.[/pullquote]

Από αυτό προκύπτει σύμφωνα με την κ. Κατακούτα ότι η φήμη, το υλικό και η διάρκεια χρήσης αυτών των λατομείων του θεσσαλικού κάμπου, ήταν ιδιαιτέρως γνωστά και ότι τα προτιμούσαν πολύ συχνά για διάφορες σκοπούς.

ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

Το λατομείο της Χασάμπαλης έχει πίσω του ιστορία αιώνων και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που γιορτάστηκε προχθές στο Διαχρονικό Μουσείο, με πρωτοβουλία των δύο Εφορειών της Λάρισας, της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε χθες επίσκεψη στον χώρο και ξενάγηση από τον κ. Βασίλειο Μέλφο, γεωλόγο, λέκτορα του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία παρακολούθησαν Λαρισαίοι οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του συγκεκριμένου λατομείου.

Ο κ. Μέλφος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο «συγκεκριμένος λίθος ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την άριστη ποιότητά του, ήταν σκληρός, άρα δύσκολα λαξευόταν και χρησιμοποιείτο για μεγάλες επιφάνειες.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα Βυζαντινά και Ρωμαϊκά χρόνια, ενώ λόγω της πολυχρωμίας του το ενδιαφέρον ζωντάνεψε και πάλι στα χρόνια της Αναγέννησης. Εκεί ωστόσο επειδή τον διακινούσαν οι Ιταλοί ονομάστηκε «verde antico»-αρχαίο πράσινο.

Οι πόλεις που χρησιμοποιήθηκε ευρέως ο χασαμπαλιώτικος λίθος ήταν η Ιταλία και η Κωνσταντινούπολη.

H συνέχεια στο eleftheria.gr