Archive for May 14, 2012

Ποιά Γλώσσα μιλούσαν στην Μακεδονία το 1741;

May 14, 2012

synopsis universae philologiae

Το έτος 1741 εκδόθηκε στην Νυρεμβέργη ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του. Η Synopsis Universae Philologiae, έργο του γλωσσολόγου Gottfried Hensel περιείχε όλες τις γνωστές γλώσσες ανα την υφήλιο, καθώς και χάρτες με την ομιλούμενη γλώσσα σε κάθε περιοχή.

Στην περιοχή της Μακεδονίας η ομιλούμενη γλώσσα ήταν φυσικά η Ελληνική καθότι το Ελληνικό στοιχείο υπερτερούσε.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ό,τι αν και οι χάρτες περιείχαν όλες τις γνωστές γλώσσες σε όλον τον κόσμο,  δεν υπάρχει  πουθενά καταγραμμένη κάποια ψευτομακεδονική γλώσσα.  

Για τον απλούστατο λόγο ό,τι κανένας δεν την είχε ξανακούσει επειδή δεν υπήρξε.

Δείτε εδώ τις ομιλούμενες γλώσσες στην Ευρώπη.

 

Σκοπιανό ante portas

May 14, 2012

FYROM - Greece Flags

Η προσεχής σύνοδος Κορυφής του NΑΤΟ θα διεξαχθεί, ως γνωστόν, στο Σικάγο, σε λίγες μόνον ημέρες, συγκεκριμένα την 20ή και 21η του τρέχοντος μηνός.

Το ευαίσθητο θέμα της διεύρυνσης της συμμαxίας δεν περιλαμβάνεται κατ’ αρχάς στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ουδείς όμως μπορεί να ισχυ­ριστεί ότι το θέμα αυτό δεν προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα.

Η αποσταλείσα, τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής. επιστολή του σκοπιανού πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαxίας είναι δηλωτική των προθέσεων των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, με την επιστολή αυτή ο κ. Γκρούεφσκι ζητά να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη Της Συνόδου το αίτημα των Σκοπίων για την ένταξη τους στο ΠΑΤΟ, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στον οργανισμό.

[pullquote]Το έχουμε κατ’ επανάληψη επαναλάβει και δεν θα κουραστούμε να το προβάλλουμε πάντα: είναι αναγκαία η επίτευξη εθνικής συναίνεσης για θέμα­τα μείζονος σημασίας. που επηρεάζουν άμεσα τις τύχες του έθνους.[/pullquote]

Η απόφαση τον περασμένο Δεκέμβρη του Διεθνούς Δικαστηρίου τπς Xάγης δημιούργησε κλί­μα αισιοδοξίας στη σκοπιανή πλευρά. Οι Σκοπιανοί προβάλλουν το δήθεν «αδιάλλακτο» των ελληνι­κών θέσεων, βασιζόμενοι στην ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου, που με τη σχετική του απόφαση -και ειδικότερα με το πρώτο σκέλος αυτής- δέχθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 Τπς Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 199ς.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 5ης παρελθόντος Δεκεμ­βρίου περιλαμβάνει και θετικά για τη χώρα μας στοιχεία, στο μέτρο που υποστηρίζει ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορί­ζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέ­σω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και δεν αναιρεί την απόφαση των Συμμάχων του 2008 στο Βουκουρέστι. Τα θετικά αυτά στοιχεία ασφαλώς αποτελούν πολύτιμο έδαφος για την ελληνική αντιπροσωπεία -για όποια χρήση το επιβάλλει η ανά­γκη που μπορεί να προκύψει- που θα εκπροσωπή­σει τη χώρα μας στο Σικάγο, σε λίγες μέρες.

Έχει ασκηθεί κριτική ως προς τους χειρισμούς του Σκοπιανού και έχουν γραφτεί πάμπολλα σχό­λια. Πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και πώς πρέπει να αποφασιστεί αυτό. Η επίρριψη ευθυνών για τυχόν άστοχους χει­ρισμούς δεν είναι του παρόvτος.

Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές. δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι διερευνητικές εντολές είναι σε εξέλιξη. Κατά συνέπεια, εκείνο που προέχει είναι να εξεταστεί κυρίως το θέμα σε επί­πεδο αναγκαίων χειρισμών και φυσικά να αποφασι­στεί ποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια τό­σο σημαντική σύνοδο.

Αλλά και στην περίπτωση που καθοριστεί ο τρόπος εκπροσώπησης, επιβάλλεται να γίνει η ανα­γκαία προεργασία. ομως ώστε να υπάρξει αποτελεσματική και επιτυχής για τα εθνικά συμφέροντα εκπροσώπηση της χώρας μας.

[pullquote]Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές. δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι διερευνητικές εντολές είναι σε εξέλιξη. Κατά συνέπεια, εκείνο που προέχει είναι να εξεταστεί κυρίως το θέμα σε επί­πεδο αναγκαίων χειρισμών και φυσικά να αποφασι­στεί ποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια τό­σο σημαντική σύνοδο. Αλλά και στην περίπτωση που καθοριστεί ο τρόπος εκπροσώπησης, επιβάλλεται να γίνει η ανα­γκαία προεργασία. ομως ώστε να υπάρξει αποτελεσματική και επιτυχής για τα εθνικά συμφέροντα εκπροσώπηση της χώρας μας.[/pullquote]

Το έχουμε κατ’ επανάληψη επαναλάβει και δεν θα κουραστούμε να το προβάλλουμε πάντα: είναι αναγκαία η επίτευξη εθνικής συναίνεσης για θέμα­τα μείζονος σημασίας. που επηρεάζουν άμεσα τις τύχες του έθνους.

Τα πολιτικά κόμματα, άσχετα αν θα έχει επιτευ­χθεί συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης ή όχι. θα πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να προσπα­θήσουν να χαράξουν μια κοινή γραμμή. Να αποφα­σίσουν ποια θα είναι η ελληνική στάση στο Σικάγο και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στον χειρισμό ενός τόσο ευαίσθητου θέματος

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής στο Σικάγο είναι ση­μαντική και για έναν άλλο λόγο: Το περίεργο κλίμα που καλλιεργείται τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην EE. λόγω της στάσης της Τουρκίας, απέναντι στο θέμα της παρουσίας του Ισραήλ στη Σύνοδο του Σικάγο, σαν χώρα συνεργαζόμενη με ΝΑΤΟ, αλλά και γενι­κότερα για την πρόθεση της Άyκυρας να μπλοκάρει τη συνεργασία EE – ΝΑΤΟ, υπό το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να είναι «ομοτράπεζη» με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει…

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ασφαλώς δεν ευνοεί την ευόδωση των προσπα­θειών της Αθήνας να εξασφαλίσει λύση του Σκοπιανού σύμφωνα με τις επιδιώξεις της.

Για τον λόγο αυτό. ειδικά στην παρούσα συγκυρία, τα εθνικό συμφέρον επιτάσσει ομοψυχία και εθνική συνεννόηση. Και το εθνικό συμφέρον προέχει όποιου άλλου συμφέροντος. Παρέχεται, πιστεύουμε, τώρα η ευκαιρία όπως όλα τα πολιτικά κόμματα προβούν σε μια προσπάθεια επίτευξης εθνικής ομοψυχίας, παραμερίζοντας τις διαφορές που τα χωρίζουν.

Έτσι δεν θα υπάρξουν εκ των υστέρων κριτικές και επικρίσεις – που καμιά φορά μπορεί να αποβούν τραυματικές – στο επίπεδο των χειρισμών.

Ίσως μάλιστα προκύψει κάποιο προηγούμενο που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για επίτευξη εθνικής συναίνεσης σε άλλα, επίσης κρίσιμης σημασίας, εθνικά θέματα.

Και είναι αυτό, περισσότερο από ποτέ, που η χώρα χρειάζεται τώρα.

Πηγή : Το Παρόν

Ακυβερνησία και Εθνικά Θέματα

May 14, 2012

κωνσταντίνος χολέβας

ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

            Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα των διερευνητικών εντολών . Καλό όμως είναι να θυμόμαστε ότι η παράταση της ακυβερνησίας  κάνει ορισμένους γείτονες να τρίβουν τα χέρια τους. Θυμίζω ότι το επεισόδιο των Ιμίων προκλήθηκε το 1996 όταν ο κ. Κ. Σημίτης μόλις είχε αναλάβει την εξουσία διαδεχόμενος τον ασθενή Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμίζω επίσης ότι τα αιματηρά επεισόδια στην Κύπρο, που οδήγησαν στην χάραξη της πράσινης γραμμής, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1963 όταν στην Αθήνα δεν υπήρχε σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου 1963. Η Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου είχε βγει πρώτη, αλλά δεν διέθετε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία τελικά απέκτησε με τις επαναληπτικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1964. Σ’ αυτό το κλίμα προσφάτως η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες και πετρέλαιο σε περιοχές κοντά στο Καστελλόριζο αμφισβητώντας  την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου.

            Παράλληλα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η ήττα του Σαρκοζί στη Γαλλία χαροποίησε τους Τούρκους πολιτικούς διότι τον θεωρούσαν αντιτούρκο και εμπόδιο –μαζί με την Γερμανίδα Καγκελλάριο Μέρκελ- στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρ. Ένωση. Προς το παρόν εμείς  χαιρόμαστε για τις δηλώσεις του νέου Γάλλου Προέδρου Ολάντ ότι θα πιέσει τη Γερμανία και την Ευρ. Ένωση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και φαίνεται λογικό να θέλουμε συμμάχους στην ακύρωση  της λιτότητας και στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα διλήμματα περί των Μνημονίων θα μας απασχολήσουν για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η τουρκική επιθετικότητα θα είναι εδώ κοντά μας παρούσα και λίαν απειλητική για πολλά ακόμη χρόνια. Όπως επίσης θα ήθελα να θυμίσω σε πολλούς συνέλληνες που το ξεχνούν ότι η διαίρεση μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι ασαφής και προσωρινή, διότι τα οικονομικά μας σε λίγα χρόνια θα έχουν βελτιωθεί. Ενώ η διαχωριστική γραμμή μεταξύ εθνοκεντρικών και εθνοαποδομητών θα είναι παρούσα για τις επόμενες δεκαετίες, όπως και η αντίθεση μεταξύ οπαδών της δυναμικής εξωτερικής πολιτικής και των υποστηρικτών των ενδοτικών και υποχωρητικών λύσεων.

Προσωπικά συμφωνώ ότι η οικονομική συνταγή των δύο μνημονίων είναι κακή. Όμως δεν είμαι διατεθειμένος στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα να δώσω συγχωροχάρτι σε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πολέμησαν επί χρόνια την έννοια του έθνους και του εθνικού κράτους, καλλιέργησαν την ανοχή προς τα εγκλήματα των λαθρομεταναστών και υποστήριξαν φιλοτουρκικά βιβλία στα σχολεία μας. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να αναρωτηθούν εν όψει μάλιστα και της πιθανότητας νέων εκλογών: Μάς αρκεί ένα κόμμα απλώς να φωνάζει  κατά του μνημονίου και θα παραβλέψουμε τις τυχόν ολέθριες θέσεις που έχει στο Μακεδονικό, στα ελληνοτουρκικά, στο μεταναστευτικό και σε άλλα καίρια εθνικά ζητήματα;

            Τα Σκόπια πανηγυρίζουν που δεν ανέλαβε την Πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τη δική μας στήριξη για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η ελληνική ΑΟΖ  πρέπει αμέσως να ανακηρυχθεί. Στην Κύπρο η Τουρκία ετοιμάζει λύση δύο κρατών. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι πανηγυρικοί ακκισμοί των Αριστερών Ριζοσπαστών και ας ξαναψηφίσει ο λαός μας για μία στιβαρή και εθνικώς αξιοπρεπή διακυβέρνηση.

Κ.Χ. 8.5.2012

Καταλονία: Το ελληνικό παρελθόν της Ισπανίας

May 14, 2012

 

Εμπόριον, Emporiae, Empuries· όποιο όνομα και να διαλέξουμε, η ουσία είναι μία και δεν αλλάζει: ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ισπανία αλλά και ολόκληρη την ιβηρική χερσόνησο, φέρει ελληνική υπογραφή, είναι ηλικίας 2.000 και πλέον ετών και, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποτελεί για τους Καταλανούς εθνική υπόθεση!

Το ότι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν φροντίσει να «γεμίσουν» τα παράλια της Μεσογείου με αποικίες, είναι σε όλους γνωστό. Από τις Ηράκλειες Στήλες μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Φοινίκη, οι Ελληνες έχτιζαν λιμάνια και εμπορικές αντιπροσωπείες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του εμπορίου αλλά και την έμφυτη ανάγκη τους να ταξιδεύουν. Μια από όλες αυτές τις αποικίες, ωστόσο, αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο σ’ ολόκληρη την Ισπανία, ταυτισμένη μάλιστα βαθιά με την Καταλονία, όπου βρίσκεται, και την προσπάθεια στήριξης της καταλανικής ταυτότητας.

Το Εμπόριον, λοιπόν, βρίσκεται περίπου 138 χλμ. βόρεια της Βαρκελώνης, στην επαρχία της Τζιρόνα, και αρκετά κοντά στα γαλλικά σύνορα. Αν και δεν έχει ανασκαφεί ακόμη ολόκληρος ο χώρος όπου κάποτε εκτεινόταν η ελληνική και αργότερα η ρωμαϊκή πόλη, εντούτοις συγκεντρώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της ισπανικής αρχαιολογικής κοινότητας και αποτελεί σταθερά πόλο έλξης για Ισπανούς και Γάλλους. Σε καμιά άλλη αρχαία πόλη, άλλωστε, δεν ανακαλύφτηκαν ποτέ τόσο λεπτομερή στοιχεία για μια πόλη όπου επί αιώνες συνυπήρξαν ο ελληνικός, ο ρωμαϊκός και ο ιβηρικός πολιτισμός. Μια βόλτα ανάμεσα στα ευρήματα της αρχαίας πολιτείας μάς ταξιδεύει σε εποχές λίγο πολύ άγνωστες για μας τους Ελληνες, που ωστόσο περιγράφουν ένα κομμάτι της ιστορίας δύο χωρών: της Ελλάδας και της Ισπανίας.

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΕΙΧΗ
Μονάχα το 25% του αρχαιολογικού χώρου έχει εκσκαφεί πλήρως. Παρ’ όλ’ αυτά, ο περίπατος ακόμη και στο ένα τέταρτο της αρχαίας πολιτείας αποκαλύπτει εντυπωσιακές εικόνες και λεπτομέρειες της τότε καθημερινής ζωής. Στο ελληνικό κομμάτι του Εμπορίου σώζεται σήμερα το νεότερο τμήμα της πόλης, η Νεάπολη. Εδώ, λοιπόν, μπορούμε να δούμε ερείπια του τείχους, που, αν και αποσπασματικά, μαρτυρούν την ισχυρή οχύρωση της περιοχής. Μια πρώτη ματιά φέρνει στον νου τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών, με τους τεράστιους ογκόλιθους, μόνο που ετούτα εδώ χτίστηκαν πολύ αργότερα απ’ ό,τι στο βασίλειο των Ατρειδών. Εδώ τα τείχη χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 2ου π.Χ. αι., και για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες ασβεστόλιθου, καθώς και υλικά από μια παλαιότερη οχύρωση που βρισκόταν στην περιοχή από τον 4ο π.Χ. αι., επίσης ελληνικής κατασκευής. Φαίνεται πως με την ανάπτυξη της πόλης και την ανάγκη επέκτασης των κατοικιών, το παλιό τείχος περιόριζε σημαντικά τις χωροταξικές δυνατότητες.

Στη νέα οχύρωση δέσποζαν δύο ψηλοί, τετραγωνικοί πύργοι και μια οχυρωματική κατασκευή στο νότιο τμήμα της, από τα οποία σήμερα δυστυχώς δεν σώζονται παρά κάποια υπολείμματα, ελάχιστα μεν για να αντιληφθεί ο επισκέπτης την τότε εικόνα της περιοχής, αρκετά ωστόσο για τους αρχαιολόγους ώστε να εξηγήσουν με πολλές λεπτομέρειες το πολεοδομικό σχέδιο της οχύρωσης.

Ο ΘΕΟΣ-ΓΙΑΤΡΟΣ
Δε θέλει ρώτημα. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα στον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορίου είναι ο ανδριάντας του Ασκληπιού. Υψους άνω των 2 μέτρων, το άγαλμα του θεού της Ιατρικής ανακαλύφθηκε στον χώρο που λόγω του ευρήματος διαπιστώθηκε πως ήταν το θεραπευτικό ιερό της πόλης, το Ασκληπιείο. Χτισμένο κι αυτό χάρη στην επέκταση της πόλης, το Ασκληπιείο περιέκλειε τρεις λατρευτικούς ναούς, χώρους αναμονής και προσευχής των ασθενών καθώς και το άδυτο του ιερέα του θεού.

Σήμερα στον χώρο βλέπουμε τα τετραγωνικά περιγράμματα του λατρευτικού συγκροτήματος, με το άγαλμα του θεού να ξεχωρίζει από μακριά. Δεν πρόκειται ασφαλώς για τον πρωτότυπο ανδριάντα αλλά για ένα αντίγραφο: το αυθεντικό εύρημα, η πιο πολύτιμη αρχαιολογική ανακάλυψη στην περιοχή, φυλασσόταν επί πολλά χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη, και μόλις το 2008 μεταφέρθηκε στο παράρτημα του μουσείου, στον ίδιο τον χώρο του Εμπορίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των ανασκαφών.

Οταν έρθετε στο Εμπόριον, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το μουσείο και να δείτε εκεί τον ανδριάντα: φωτισμένος, σε μαύρο φόντο, ο Ασκληπιός φαντάζει υπέροχα επιβλητικός, σαν να μην πέρασε από πάνω του ούτε μία μέρα από τότε που διέσχισε τη Μεσόγειο για να έρθει έως εδώ. Κι όμως, έτσι είναι: το άγαλμα αυτό δεν κατασκευάστηκε εδώ αλλά στην Ελλάδα, και κατά πάσα πιθανότητα στη Δήλο. Φτιαγμένο σχεδόν εξ ημισείας από πεντελικό και παριανό μάρμαρο, είναι ένα από τα αριστουργήματα της δηλιακής γλυπτικής, και σίγουρα αποτελεί το πιο μακρινό από την Ελλάδα εύρημα αρχαιοελληνικής κατασκευής. Δεν είναι και λίγο να βρεθεί ένα γλυπτό, τέτοιων διαστάσεων μάλιστα, 2.000 χλμ. μακριά από το… σπίτι του!

Διαβάστε την συνεχεία εδώ:http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23526&subid=2&pubid=63655700